Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −5x − 2 when x = 6
Answer: −32
- −5 × 6 − 2
- = −30 − 2 = −32
2.Find the value of 4x − 4 when x = 8
Answer: 28
- 4 × 8 − 4
- = 32 − 4 = 28
3.Find the value of −5x + 4 when x = 7
Answer: −31
- −5 × 7 + 4
- = −35 + 4 = −31
4.Find the value of 3x when x = 4
Answer: 12
- 3 × 4 + 0
- = 12 + 0 = 12
5.Find the value of 3x + 7 when x = 4
Answer: 19
- 3 × 4 + 7
- = 12 + 7 = 19
6.Find the value of −x − 3 when x = 1
Answer: −4
- −1 × 1 − 3
- = −1 − 3 = −4
7.Find the value of 2x − 6 when x = 3
Answer: 0
- 2 × 3 − 6
- = 6 − 6 = 0
8.Find the value of −5x + 9 when x = 5
Answer: −16
- −5 × 5 + 9
- = −25 + 9 = −16
9.Find the value of 7x + 3 when x = 6
Answer: 45
- 7 × 6 + 3
- = 42 + 3 = 45
10.Find the value of 5x − 4 when x = 5
Answer: 21
- 5 × 5 − 4
- = 25 − 4 = 21
11.Find the value of −5x − 5 when x = 7
Answer: −40
- −5 × 7 − 5
- = −35 − 5 = −40
12.Find the value of 2x − 5 when x = 9
Answer: 13
- 2 × 9 − 5
- = 18 − 5 = 13
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.