Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −x + 1 when x = 6
Answer: −5
- −1 × 6 + 1
- = −6 + 1 = −5
2.Find the value of 6x − 7 when x = 9
Answer: 47
- 6 × 9 − 7
- = 54 − 7 = 47
3.Find the value of 5x + 8 when x = 8
Answer: 48
- 5 × 8 + 8
- = 40 + 8 = 48
4.Find the value of −2x − 7 when x = 6
Answer: −19
- −2 × 6 − 7
- = −12 − 7 = −19
5.Find the value of −4x − 8 when x = 4
Answer: −24
- −4 × 4 − 8
- = −16 − 8 = −24
6.Find the value of 8x − 9 when x = 4
Answer: 23
- 8 × 4 − 9
- = 32 − 9 = 23
7.Find the value of −2x + 2 when x = 6
Answer: −10
- −2 × 6 + 2
- = −12 + 2 = −10
8.Find the value of 4x + 5 when x = 4
Answer: 21
- 4 × 4 + 5
- = 16 + 5 = 21
9.Find the value of −5x + 7 when x = 7
Answer: −28
- −5 × 7 + 7
- = −35 + 7 = −28
10.Find the value of 9x + 9 when x = 1
Answer: 18
- 9 × 1 + 9
- = 9 + 9 = 18
11.Find the value of 8x − 1 when x = 4
Answer: 31
- 8 × 4 − 1
- = 32 − 1 = 31
12.Find the value of 6x + 4 when x = 4
Answer: 28
- 6 × 4 + 4
- = 24 + 4 = 28
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.