Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −4x when x = 3
Answer: −12
- −4 × 3 + 0
- = −12 + 0 = −12
2.Find the value of x + 2 when x = 3
Answer: 5
- 1 × 3 + 2
- = 3 + 2 = 5
3.Find the value of 4x − 5 when x = 3
Answer: 7
- 4 × 3 − 5
- = 12 − 5 = 7
4.Find the value of 5x + 7 when x = 2
Answer: 17
- 5 × 2 + 7
- = 10 + 7 = 17
5.Find the value of 8x + 1 when x = 7
Answer: 57
- 8 × 7 + 1
- = 56 + 1 = 57
6.Find the value of x − 4 when x = 7
Answer: 3
- 1 × 7 − 4
- = 7 − 4 = 3
7.Find the value of 6x + 3 when x = 8
Answer: 51
- 6 × 8 + 3
- = 48 + 3 = 51
8.Find the value of 8x + 8 when x = 8
Answer: 72
- 8 × 8 + 8
- = 64 + 8 = 72
9.Find the value of −x − 7 when x = 6
Answer: −13
- −1 × 6 − 7
- = −6 − 7 = −13
10.Find the value of 6x + 3 when x = 1
Answer: 9
- 6 × 1 + 3
- = 6 + 3 = 9
11.Find the value of 2x − 1 when x = 3
Answer: 5
- 2 × 3 − 1
- = 6 − 1 = 5
12.Find the value of −2x − 8 when x = 6
Answer: −20
- −2 × 6 − 8
- = −12 − 8 = −20
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.