Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of −2x + 2 when x = −5
Answer: 12
- −2 × (−5) + 2
- = 10 + 2 = 12
2.Find the value of 8x − 3 when x = 8
Answer: 61
- 8 × 8 − 3
- = 64 − 3 = 61
3.Find the value of 6x + 1 when x = 3
Answer: 19
- 6 × 3 + 1
- = 18 + 1 = 19
4.Find the value of −x − 3 when x = 6
Answer: −9
- −1 × 6 − 3
- = −6 − 3 = −9
5.Find the value of −2x + 4 when x = 9
Answer: −14
- −2 × 9 + 4
- = −18 + 4 = −14
6.Find the value of 4x − 3 when x = 9
Answer: 33
- 4 × 9 − 3
- = 36 − 3 = 33
7.Find the value of −5x − 4 when x = 3
Answer: −19
- −5 × 3 − 4
- = −15 − 4 = −19
8.Find the value of 6x − 6 when x = 3
Answer: 12
- 6 × 3 − 6
- = 18 − 6 = 12
9.Find the value of −3x + 7 when x = 9
Answer: −20
- −3 × 9 + 7
- = −27 + 7 = −20
10.Find the value of 7x + 8 when x = 6
Answer: 50
- 7 × 6 + 8
- = 42 + 8 = 50
11.Find the value of −x + 5 when x = 3
Answer: 2
- −1 × 3 + 5
- = −3 + 5 = 2
12.Find the value of 5x + 5 when x = 9
Answer: 50
- 5 × 9 + 5
- = 45 + 5 = 50
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.