Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 9x + 9 when x = −2
Answer: −9
- 9 × (−2) + 9
- = −18 + 9 = −9
2.Find the value of 7x when x = 2
Answer: 14
- 7 × 2 + 0
- = 14 + 0 = 14
3.Find the value of 9x − 2 when x = 6
Answer: 52
- 9 × 6 − 2
- = 54 − 2 = 52
4.Find the value of 2x − 1 when x = 2
Answer: 3
- 2 × 2 − 1
- = 4 − 1 = 3
5.Find the value of −x + 9 when x = 1
Answer: 8
- −1 × 1 + 9
- = −1 + 9 = 8
6.Find the value of 8x − 3 when x = −6
Answer: −51
- 8 × (−6) − 3
- = −48 − 3 = −51
7.Find the value of 2x − 3 when x = 4
Answer: 5
- 2 × 4 − 3
- = 8 − 3 = 5
8.Find the value of 3x − 4 when x = 5
Answer: 11
- 3 × 5 − 4
- = 15 − 4 = 11
9.Find the value of 6x + 9 when x = −4
Answer: −15
- 6 × (−4) + 9
- = −24 + 9 = −15
10.Find the value of 5x − 7 when x = 7
Answer: 28
- 5 × 7 − 7
- = 35 − 7 = 28
11.Find the value of −x − 8 when x = 3
Answer: −11
- −1 × 3 − 8
- = −3 − 8 = −11
12.Find the value of 7x + 5 when x = 2
Answer: 19
- 7 × 2 + 5
- = 14 + 5 = 19
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.