Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 algebraic expressions worksheet.
Year 9 Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use brackets for negative values.
1.Find the value of 4x − 6 when x = −5
Answer: −26
- 4 × (−5) − 6
- = −20 − 6 = −26
2.Find the value of 6x − 3 when x = 8
Answer: 45
- 6 × 8 − 3
- = 48 − 3 = 45
3.Find the value of 6x − 2 when x = −4
Answer: −26
- 6 × (−4) − 2
- = −24 − 2 = −26
4.Find the value of 3x − 9 when x = −3
Answer: −18
- 3 × (−3) − 9
- = −9 − 9 = −18
5.Find the value of 9x + 3 when x = 4
Answer: 39
- 9 × 4 + 3
- = 36 + 3 = 39
6.Find the value of 8x − 4 when x = 1
Answer: 4
- 8 × 1 − 4
- = 8 − 4 = 4
7.Find the value of 7x when x = 1
Answer: 7
- 7 × 1 + 0
- = 7 + 0 = 7
8.Find the value of 8x when x = 2
Answer: 16
- 8 × 2 + 0
- = 16 + 0 = 16
9.Find the value of 9x − 1 when x = −2
Answer: −19
- 9 × (−2) − 1
- = −18 − 1 = −19
10.Find the value of −5x − 3 when x = 2
Answer: −13
- −5 × 2 − 3
- = −10 − 3 = −13
11.Find the value of 2x + 8 when x = −6
Answer: −4
- 2 × (−6) + 8
- = −12 + 8 = −4
12.Find the value of −2x + 8 when x = 2
Answer: 4
- −2 × 2 + 8
- = −4 + 8 = 4
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.