Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 volume & capacity worksheet.
Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 4 cm long, 7 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 196 cm3
- V = length × width × height = 4 × 7 × 7
- = 196 cm3
2.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
3.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
4.A rectangular prism is 2 cm long, 8 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 160 cm3
- V = length × width × height = 2 × 8 × 10
- = 160 cm3
5.A rectangular prism is 9 cm long, 9 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 243 cm3
- V = length × width × height = 9 × 9 × 3
- = 243 cm3
6.A rectangular prism is 9 cm long, 12 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 540 cm3
- V = length × width × height = 9 × 12 × 5
- = 540 cm3
7.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
8.A rectangular prism is 15 cm long, 7 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 420 cm3
- V = length × width × height = 15 × 7 × 4
- = 420 cm3
9.A rectangular prism is 5 cm long, 11 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 440 cm3
- V = length × width × height = 5 × 11 × 8
- = 440 cm3
10.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: