Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 9 volume & capacity worksheet.
Year 9 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 10 cm long, 9 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 180 cm3
- V = length × width × height = 10 × 9 × 2
- = 180 cm3
2.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
3.A rectangular prism is 6 cm long, 4 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 192 cm3
- V = length × width × height = 6 × 4 × 8
- = 192 cm3
4.A rectangular prism is 14 cm long, 6 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 168 cm3
- V = length × width × height = 14 × 6 × 2
- = 168 cm3
5.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
6.A rectangular prism is 4 cm long, 8 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 128 cm3
- V = length × width × height = 4 × 8 × 4
- = 128 cm3
7.A rectangular prism is 3 cm long, 2 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 12 cm3
- V = length × width × height = 3 × 2 × 2
- = 12 cm3
8.A rectangular prism is 9 cm long, 11 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 891 cm3
- V = length × width × height = 9 × 11 × 9
- = 891 cm3
9.A rectangular prism is 3 cm long, 2 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 48 cm3
- V = length × width × height = 3 × 2 × 8
- = 48 cm3
10.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: