10th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 10th Grade algebraic expressions worksheet.
10th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 3 — Answers
Multiply every term inside the parentheses. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (2x − 4)(3x − 7)
Answer: 6x2 − 26x + 28
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × −7 + −4 × 3x = −14x + −12x = −26x
- −4 × −7 = 28
2.Expand and simplify: (2x − 5)(2x − 1)
Answer: 4x2 − 12x + 5
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × −1 + −5 × 2x = −2x + −10x = −12x
- −5 × −1 = 5
3.Expand and simplify: (2x − 2)(x − 3)
Answer: 2x2 − 8x + 6
- 2x × x = 2x2
- 2x × −3 + −2 × x = −6x + −2x = −8x
- −2 × −3 = 6
4.Expand and simplify: (2x − 2)(2x − 7)
Answer: 4x2 − 18x + 14
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × −7 + −2 × 2x = −14x + −4x = −18x
- −2 × −7 = 14
5.Expand and simplify: (4x + 7)(2x − 2)
Answer: 8x2 + 6x − 14
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × −2 + 7 × 2x = −8x + 14x = 6x
- 7 × −2 = −14
6.Expand and simplify: (2x − 3)(x + 4)
Answer: 2x2 + 5x − 12
- 2x × x = 2x2
- 2x × 4 + −3 × x = 8x + −3x = 5x
- −3 × 4 = −12
7.Expand and simplify: (4x + 3)(2x + 4)
Answer: 8x2 + 22x + 12
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 4 + 3 × 2x = 16x + 6x = 22x
- 3 × 4 = 12
8.Expand and simplify: (2x + 7)(2x + 7)
Answer: 4x2 + 28x + 49
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × 7 + 7 × 2x = 14x + 14x = 28x
- 7 × 7 = 49
9.Expand and simplify: (2x + 6)(x − 2)
Answer: 2x2 + 2x − 12
- 2x × x = 2x2
- 2x × −2 + 6 × x = −4x + 6x = 2x
- 6 × −2 = −12
10.Expand and simplify: (3x + 5)(x − 5)
Answer: 3x2 − 10x − 25
- 3x × x = 3x2
- 3x × −5 + 5 × x = −15x + 5x = −10x
- 5 × −5 = −25
11.Expand and simplify: (2x − 3)(3x + 5)
Answer: 6x2 + x − 15
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 5 + −3 × 3x = 10x + −9x = x
- −3 × 5 = −15
12.Expand and simplify: (4x + 6)(2x + 5)
Answer: 8x2 + 32x + 30
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × 5 + 6 × 2x = 20x + 12x = 32x
- 6 × 5 = 30
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.