11th Grade Differentiation (Power Rule) Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 11th Grade calculus worksheet.
11th Grade Differentiation (Power Rule) Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Use the power rule: d/dx(axⁿ) = naxⁿ⁻¹.
1.Differentiate y = −5x2 + 9x
Answer: dy/dx = −10x + 9
- d/dx(−5x2) = −10x
- d/dx(9x) = 9
2.Differentiate y = −2x3 + 8
Answer: dy/dx = −6x2
- d/dx(−2x3) = −6x2
- The derivative of the constant 8 is 0
3.Differentiate y = 8x2 − 3x
Answer: dy/dx = 16x − 3
- d/dx(8x2) = 16x
- d/dx(−3x) = −3
4.Differentiate y = 7x2 − 4
Answer: dy/dx = 14x
- d/dx(7x2) = 14x
- The derivative of the constant −4 is 0
5.Differentiate y = 9x − 3
Answer: dy/dx = 9
- d/dx(9x) = 9
- The derivative of the constant −3 is 0
6.Differentiate y = −3x3 − 4
Answer: dy/dx = −9x2
- d/dx(−3x3) = −9x2
- The derivative of the constant −4 is 0
7.Differentiate y = 8x2 + 7
Answer: dy/dx = 16x
- d/dx(8x2) = 16x
- The derivative of the constant 7 is 0
8.Differentiate y = 3x + 3
Answer: dy/dx = 3
- d/dx(3x) = 3
- The derivative of the constant 3 is 0
9.Differentiate y = 6x3 − 5
Answer: dy/dx = 18x2
- d/dx(6x3) = 18x2
- The derivative of the constant −5 is 0
10.Differentiate y = −4x2 + x
Answer: dy/dx = −8x + 1
- d/dx(−4x2) = −8x
- d/dx(x) = 1
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.