11th Grade Differentiation (Power Rule) Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 11th Grade calculus worksheet.
11th Grade Differentiation (Power Rule) Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Use the power rule: d/dx(axⁿ) = naxⁿ⁻¹.
1.Differentiate y = 5x + 5
Answer: dy/dx = 5
- d/dx(5x) = 5
- The derivative of the constant 5 is 0
2.Differentiate y = 9x3 + 9x
Answer: dy/dx = 27x2 + 9
- d/dx(9x3) = 27x2
- d/dx(9x) = 9
3.Differentiate y = −6x3 + 1
Answer: dy/dx = −18x2
- d/dx(−6x3) = −18x2
- The derivative of the constant 1 is 0
4.Differentiate y = −2x2 + 8
Answer: dy/dx = −4x
- d/dx(−2x2) = −4x
- The derivative of the constant 8 is 0
5.Differentiate y = 6x + 1
Answer: dy/dx = 6
- d/dx(6x) = 6
- The derivative of the constant 1 is 0
6.Differentiate y = 3x3 − 5x
Answer: dy/dx = 9x2 − 5
- d/dx(3x3) = 9x2
- d/dx(−5x) = −5
7.Differentiate y = −5x3 + 6x2
Answer: dy/dx = −15x2 + 12x
- d/dx(−5x3) = −15x2
- d/dx(6x2) = 12x
8.Differentiate y = 7x3 − 3x2
Answer: dy/dx = 21x2 − 6x
- d/dx(7x3) = 21x2
- d/dx(−3x2) = −6x
9.Differentiate y = −x2 + 1
Answer: dy/dx = −2x
- d/dx(−x2) = −2x
- The derivative of the constant 1 is 0
10.Differentiate y = −5x2 − 5x
Answer: dy/dx = −10x − 5
- d/dx(−5x2) = −10x
- d/dx(−5x) = −5
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.