11th Grade Integration (Polynomials) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 11th Grade calculus worksheet.
11th Grade Integration (Polynomials) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Use the rule ∫ xⁿ dx = xⁿ⁺¹ / (n+1) + C.
1.Evaluate ∫ from 1 to 3 of (−4x3 − 2x + 4) dx
Answer: −80
- ∫ −4x3 dx = −x4
- ∫ −2x dx = −x2
- ∫ 4 dx = 4x
- F(x) = −x4 − x2 + 4x
- F(3) − F(1) = −78 − (2) = −80
2.Evaluate ∫ from 0 to 2 of (20x4 + 8x3 + 3x2) dx
Answer: 168
- ∫ 20x4 dx = 4x5
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ 3x2 dx = x3
- F(x) = 4x5 + 2x4 + x3
- F(2) − F(0) = 168 − (0) = 168
3.Evaluate ∫ from 0 to 3 of (20x4 + 4x3 + 4) dx
Answer: 1065
- ∫ 20x4 dx = 4x5
- ∫ 4x3 dx = x4
- ∫ 4 dx = 4x
- F(x) = 4x5 + x4 + 4x
- F(3) − F(0) = 1065 − (0) = 1065
4.Find ∫ (6x2 − 2x + 2) dx
Answer: 2x3 − x2 + 2x + C
- ∫ 6x2 dx = 2x3
- ∫ −2x dx = −x2
- ∫ 2 dx = 2x
- Don't forget the constant of integration, C
5.Evaluate ∫ from 1 to 2 of (10x4 + 12x2 − 2) dx
Answer: 88
- ∫ 10x4 dx = 2x5
- ∫ 12x2 dx = 4x3
- ∫ −2 dx = −2x
- F(x) = 2x5 + 4x3 − 2x
- F(2) − F(1) = 92 − (4) = 88
6.Find ∫ (12x3 + 3x2 − 2) dx
Answer: 3x4 + x3 − 2x + C
- ∫ 12x3 dx = 3x4
- ∫ 3x2 dx = x3
- ∫ −2 dx = −2x
- Don't forget the constant of integration, C
7.Find ∫ (−5x4 − 3x2 + 2) dx
Answer: −x5 − x3 + 2x + C
- ∫ −5x4 dx = −x5
- ∫ −3x2 dx = −x3
- ∫ 2 dx = 2x
- Don't forget the constant of integration, C
8.Find ∫ (8x3 − 3x2 + 4x) dx
Answer: 2x4 − x3 + 2x2 + C
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ −3x2 dx = −x3
- ∫ 4x dx = 2x2
- Don't forget the constant of integration, C
9.Evaluate ∫ from 1 to 3 of (3x2 + 8x + 2) dx
Answer: 62
- ∫ 3x2 dx = x3
- ∫ 8x dx = 4x2
- ∫ 2 dx = 2x
- F(x) = x3 + 4x2 + 2x
- F(3) − F(1) = 69 − (7) = 62
10.Evaluate ∫ from 1 to 2 of (−10x4 − 4x3 + 9x2) dx
Answer: −56
- ∫ −10x4 dx = −2x5
- ∫ −4x3 dx = −x4
- ∫ 9x2 dx = 3x3
- F(x) = −2x5 − x4 + 3x3
- F(2) − F(1) = −56 − (0) = −56
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: