12th Grade Function Notation, Composites and Inverses Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 12th Grade functions worksheet.
12th Grade Function Notation, Composites and Inverses Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
f(x) notation means "the value of the function at x". For a composite, substitute the inner function into the outer one. For an inverse, swap x and y and solve for y.
1.f(x) = 5x − 1 and g(x) = −x + 3. Find g(f(x)) in simplest form.
Answer: −5x + 4
- g(f(x)) = −1(5x − 1) + 3
- = −5x + 4
2.Find the inverse function of f(x) = 2x + 1.
Answer: f−1(x) =
- y = 2x + 1
- Swap x and y: x = 2y + 1
- Solve for y: y =
3.f(x) = 2x − 4 and g(x) = x + 6. Find g(f(x)) in simplest form.
Answer: 2x + 2
- g(f(x)) = 1(2x − 4) + 6
- = 2x + 2
4.Find the inverse function of f(x) = −3x − 5.
Answer: f−1(x) =
- y = −3x − 5
- Swap x and y: x = −3y − 5
- Solve for y: y =
5.Find the inverse function of f(x) = 7x + 8.
Answer: f−1(x) =
- y = 7x + 8
- Swap x and y: x = 7y + 8
- Solve for y: y =
6.f(x) = x − 4 and g(x) = 3x − 3. Find f(g(x)) in simplest form.
Answer: 3x − 7
- f(g(x)) = 1(3x − 3) − 4
- = 3x − 7
7.f(x) = x − 4 and g(x) = −2x. Find f(g(x)) in simplest form.
Answer: −2x − 4
- f(g(x)) = 1(−2x) − 4
- = −2x − 4
8.f(x) = 3x + 3 and g(x) = −3x + 6. Find f(g(x)) in simplest form.
Answer: −9x + 21
- f(g(x)) = 3(−3x + 6) + 3
- = −9x + 21
9.Find the inverse function of f(x) = 3x + 4.
Answer: f−1(x) =
- y = 3x + 4
- Swap x and y: x = 3y + 4
- Solve for y: y =
10.f(x) = 3x + 3 and g(x) = x − 4. Find g(f(x)) in simplest form.
Answer: 3x − 1
- g(f(x)) = 1(3x + 3) − 4
- = 3x − 1
11.f(x) = −4x + 3 and g(x) = 2x. Find f(g(x)) in simplest form.
Answer: −8x + 3
- f(g(x)) = −4(2x) + 3
- = −8x + 3
12.Find the inverse function of f(x) = 6x + 3.
Answer: f−1(x) =
- y = 6x + 3
- Swap x and y: x = 6y + 3
- Solve for y: y =
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.