5th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 5th Grade volume & capacity worksheet.
5th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A triangular prism has a triangular end with base 16 cm and height 6 cm. The prism is 5 cm long. Find its volume.
Answer: 240 cm3
- Area of the triangle = ½ × 16 × 6 = 48 cm2
- V = area of end × length = 48 × 5
- = 240 cm3
2.A rectangular prism is 14 cm long, 12 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 504 cm3
- V = length × width × height = 14 × 12 × 3
- = 504 cm3
3.A rectangular prism has a volume of 24 cm3. Its base is 3 cm by 2 cm. Find its height.
Answer: 4 cm
- Base area = 3 × 2 = 6 cm2
- Height = 24 ÷ 6 = 4 cm
4.A rectangular prism has a volume of 54 cm3. Its base is 3 cm by 2 cm. Find its height.
Answer: 9 cm
- Base area = 3 × 2 = 6 cm2
- Height = 54 ÷ 6 = 9 cm
5.A rectangular prism has a volume of 270 cm3. Its base is 9 cm by 6 cm. Find its height.
Answer: 5 cm
- Base area = 9 × 6 = 54 cm2
- Height = 270 ÷ 54 = 5 cm
6.A rectangular prism is 3 cm long, 8 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 3 × 8 × 5
- = 120 cm3
7.A rectangular prism is 8 cm long, 6 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 144 cm3
- V = length × width × height = 8 × 6 × 3
- = 144 cm3
8.A rectangular prism is 11 cm long, 5 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 330 cm3
- V = length × width × height = 11 × 5 × 6
- = 330 cm3
9.A rectangular prism is 3 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 162 cm3
- V = length × width × height = 3 × 9 × 6
- = 162 cm3
10.A rectangular prism is 15 cm long, 12 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 1,620 cm3
- V = length × width × height = 15 × 12 × 9
- = 1,620 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.