6th Grade Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 6th Grade area & perimeter worksheet.
6th Grade Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Show your work. Use the π button on your calculator and round to 1 decimal place unless told otherwise.
1.A circle has a radius of 12 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 452.4 cm2
- A = π × r2 = π × 122 = π × 144
- ≈ 452.4 cm2
2.A circle has a diameter of 28 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 615.8 cm2
- r = 28 ÷ 2 = 14 cm
- A = π × r2 = π × 142 = π × 196
- ≈ 615.8 cm2
3.A circle has a radius of 16 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 804.2 cm2
- A = π × r2 = π × 162 = π × 256
- ≈ 804.2 cm2
4.A circle has a diameter of 16 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 201.1 cm2
- r = 16 ÷ 2 = 8 cm
- A = π × r2 = π × 82 = π × 64
- ≈ 201.1 cm2
5.A circle has a diameter of 26 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 81.7 cm
- C = π × d = π × 26
- ≈ 81.7 cm
6.A circle has a radius of 9 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 56.5 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 9
- ≈ 56.5 cm
7.A circle has a radius of 7 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 153.9 cm2
- A = π × r2 = π × 72 = π × 49
- ≈ 153.9 cm2
8.A circle has a diameter of 16 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 50.3 cm
- C = π × d = π × 16
- ≈ 50.3 cm
9.Find the area of a semicircle with a radius of 16 cm, correct to 1 decimal place.
Answer: 402.1 cm2
- A = ½ × π × r2 = ½ × π × 256
- ≈ 402.1 cm2
10.A circle has a diameter of 30 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 706.9 cm2
- r = 30 ÷ 2 = 15 cm
- A = π × r2 = π × 152 = π × 225
- ≈ 706.9 cm2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.