6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 6th Grade mean, median, mode & range worksheet.
6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 43, 3, 33, 50, 34, 35, 23. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 31.57; median 34; mode no mode; range 47
- Mean: 221 ÷ 7 = 31.57
- Ordered: 3, 23, 33, 34, 35, 43, 50 → median 34
- Mode: no mode
- Range: 50 − 3 = 47
2.Data: 42, 36, 12, 19, 7, 45, 19. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.71; median 19; mode 19; range 38
- Mean: 180 ÷ 7 = 25.71
- Ordered: 7, 12, 19, 19, 36, 42, 45 → median 19
- Mode: 19
- Range: 45 − 7 = 38
3.Data: 10, 17, 36, 3, 11, 25, 33. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 19.29; median 17; mode no mode; range 33
- Mean: 135 ÷ 7 = 19.29
- Ordered: 3, 10, 11, 17, 25, 33, 36 → median 17
- Mode: no mode
- Range: 36 − 3 = 33
4.Data: 46, 19, 35, 25, 21, 45, 34. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 32.14; median 34; mode no mode; range 27
- Mean: 225 ÷ 7 = 32.14
- Ordered: 19, 21, 25, 34, 35, 45, 46 → median 34
- Mode: no mode
- Range: 46 − 19 = 27
5.Data: 2, 39, 46, 38, 2, 36, 11, 30. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.5; median 33; mode 2; range 44
- Mean: 204 ÷ 8 = 25.5
- Ordered: 2, 2, 11, 30, 36, 38, 39, 46 → median 33
- Mode: 2
- Range: 46 − 2 = 44
6.Data: 3, 49, 26, 5, 24, 40. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.5; median 25; mode no mode; range 46
- Mean: 147 ÷ 6 = 24.5
- Ordered: 3, 5, 24, 26, 40, 49 → median 25
- Mode: no mode
- Range: 49 − 3 = 46
7.Data: 22, 7, 21, 15, 9, 49. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 20.5; median 18; mode no mode; range 42
- Mean: 123 ÷ 6 = 20.5
- Ordered: 7, 9, 15, 21, 22, 49 → median 18
- Mode: no mode
- Range: 49 − 7 = 42
8.Data: 20, 33, 16, 12, 34, 24, 10. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 21.29; median 20; mode no mode; range 24
- Mean: 149 ÷ 7 = 21.29
- Ordered: 10, 12, 16, 20, 24, 33, 34 → median 20
- Mode: no mode
- Range: 34 − 10 = 24
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: