6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 6th Grade mean, median, mode & range worksheet.
6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 5, 6, 7, 46, 22, 4, 43, 29. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 20.25; median 14.5; mode no mode; range 42
- Mean: 162 ÷ 8 = 20.25
- Ordered: 4, 5, 6, 7, 22, 29, 43, 46 → median 14.5
- Mode: no mode
- Range: 46 − 4 = 42
2.Data: 48, 4, 16, 37, 30, 37, 16, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.13; median 23; mode 16 and 37; range 44
- Mean: 201 ÷ 8 = 25.13
- Ordered: 4, 13, 16, 16, 30, 37, 37, 48 → median 23
- Mode: 16 and 37
- Range: 48 − 4 = 44
3.Data: 46, 33, 27, 43, 32, 24, 15, 43. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 32.88; median 32.5; mode 43; range 31
- Mean: 263 ÷ 8 = 32.88
- Ordered: 15, 24, 27, 32, 33, 43, 43, 46 → median 32.5
- Mode: 43
- Range: 46 − 15 = 31
4.Data: 6, 42, 16, 3, 16, 7, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 15; median 15; mode 16; range 39
- Mean: 105 ÷ 7 = 15
- Ordered: 3, 6, 7, 15, 16, 16, 42 → median 15
- Mode: 16
- Range: 42 − 3 = 39
5.Data: 43, 50, 20, 43, 29, 40, 22, 20. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 33.38; median 34.5; mode 20 and 43; range 30
- Mean: 267 ÷ 8 = 33.38
- Ordered: 20, 20, 22, 29, 40, 43, 43, 50 → median 34.5
- Mode: 20 and 43
- Range: 50 − 20 = 30
6.Data: 14, 26, 4, 28, 14, 27. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18.83; median 20; mode 14; range 24
- Mean: 113 ÷ 6 = 18.83
- Ordered: 4, 14, 14, 26, 27, 28 → median 20
- Mode: 14
- Range: 28 − 4 = 24
7.Data: 7, 38, 14, 29, 1, 19. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18; median 16.5; mode no mode; range 37
- Mean: 108 ÷ 6 = 18
- Ordered: 1, 7, 14, 19, 29, 38 → median 16.5
- Mode: no mode
- Range: 38 − 1 = 37
8.Data: 43, 11, 23, 23, 44, 3, 22. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.14; median 23; mode 23; range 41
- Mean: 169 ÷ 7 = 24.14
- Ordered: 3, 11, 22, 23, 23, 43, 44 → median 23
- Mode: 23
- Range: 44 − 3 = 41
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: