6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 6th Grade mean, median, mode & range worksheet.
6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 32, 13, 45, 5, 35, 31. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.83; median 31.5; mode no mode; range 40
- Mean: 161 ÷ 6 = 26.83
- Ordered: 5, 13, 31, 32, 35, 45 → median 31.5
- Mode: no mode
- Range: 45 − 5 = 40
2.Data: 5, 21, 21, 24, 3, 45, 30, 32. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22.63; median 22.5; mode 21; range 42
- Mean: 181 ÷ 8 = 22.63
- Ordered: 3, 5, 21, 21, 24, 30, 32, 45 → median 22.5
- Mode: 21
- Range: 45 − 3 = 42
3.Data: 37, 23, 17, 41, 34, 48, 20, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.38; median 28.5; mode no mode; range 33
- Mean: 235 ÷ 8 = 29.38
- Ordered: 15, 17, 20, 23, 34, 37, 41, 48 → median 28.5
- Mode: no mode
- Range: 48 − 15 = 33
4.Data: 26, 12, 26, 37, 18, 11, 27. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22.43; median 26; mode 26; range 26
- Mean: 157 ÷ 7 = 22.43
- Ordered: 11, 12, 18, 26, 26, 27, 37 → median 26
- Mode: 26
- Range: 37 − 11 = 26
5.Data: 10, 21, 46, 23, 4, 28, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24; median 23; mode no mode; range 42
- Mean: 168 ÷ 7 = 24
- Ordered: 4, 10, 21, 23, 28, 36, 46 → median 23
- Mode: no mode
- Range: 46 − 4 = 42
6.Data: 12, 34, 13, 15, 50, 28, 31. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.14; median 28; mode no mode; range 38
- Mean: 183 ÷ 7 = 26.14
- Ordered: 12, 13, 15, 28, 31, 34, 50 → median 28
- Mode: no mode
- Range: 50 − 12 = 38
7.Data: 30, 44, 13, 23, 4, 19, 47. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.71; median 23; mode no mode; range 43
- Mean: 180 ÷ 7 = 25.71
- Ordered: 4, 13, 19, 23, 30, 44, 47 → median 23
- Mode: no mode
- Range: 47 − 4 = 43
8.Data: 15, 16, 34, 32, 10, 12, 32, 50. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.13; median 24; mode 32; range 40
- Mean: 201 ÷ 8 = 25.13
- Ordered: 10, 12, 15, 16, 32, 32, 34, 50 → median 24
- Mode: 32
- Range: 50 − 10 = 40
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: