6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 6th Grade mean, median, mode & range worksheet.
6th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 2, 12, 19, 16, 4, 18, 13. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12; median 13; mode no mode; range 17
- Mean: 84 ÷ 7 = 12
- Ordered: 2, 4, 12, 13, 16, 18, 19 → median 13
- Mode: no mode
- Range: 19 − 2 = 17
2.Data: 11, 20, 4, 14, 17, 12, 9, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12; median 11.5; mode 9; range 16
- Mean: 96 ÷ 8 = 12
- Ordered: 4, 9, 9, 11, 12, 14, 17, 20 → median 11.5
- Mode: 9
- Range: 20 − 4 = 16
3.Data: 3, 5, 10, 6, 8, 17, 20, 3. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 7; mode 3; range 17
- Mean: 72 ÷ 8 = 9
- Ordered: 3, 3, 5, 6, 8, 10, 17, 20 → median 7
- Mode: 3
- Range: 20 − 3 = 17
4.Data: 11, 3, 11, 12, 9, 2, 8, 8. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 8; median 8.5; mode 8 and 11; range 10
- Mean: 64 ÷ 8 = 8
- Ordered: 2, 3, 8, 8, 9, 11, 11, 12 → median 8.5
- Mode: 8 and 11
- Range: 12 − 2 = 10
5.Data: 10, 7, 4, 12, 7, 20, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 10; mode 7; range 16
- Mean: 77 ÷ 7 = 11
- Ordered: 4, 7, 7, 10, 12, 17, 20 → median 10
- Mode: 7
- Range: 20 − 4 = 16
6.Data: 8, 3, 17, 4, 16, 7, 8, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 8; median 7.5; mode 8; range 16
- Mean: 64 ÷ 8 = 8
- Ordered: 1, 3, 4, 7, 8, 8, 16, 17 → median 7.5
- Mode: 8
- Range: 17 − 1 = 16
7.Data: 11, 3, 11, 6, 3, 15, 14. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 11; mode 3 and 11; range 12
- Mean: 63 ÷ 7 = 9
- Ordered: 3, 3, 6, 11, 11, 14, 15 → median 11
- Mode: 3 and 11
- Range: 15 − 3 = 12
8.Data: 1, 11, 13, 6, 1, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 8; median 8.5; mode 1; range 15
- Mean: 48 ÷ 6 = 8
- Ordered: 1, 1, 6, 11, 13, 16 → median 8.5
- Mode: 1
- Range: 16 − 1 = 15
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: