6th Grade Prime Factorization (Factor Trees) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 6th Grade factors, multiples & primes worksheet.
6th Grade Prime Factorization (Factor Trees) Worksheet — Level 3 — Answers
Keep splitting each number into two factors until every branch ends in a prime. Write repeated factors with an index, e.g. 2 × 2 × 2 = 23.
1.Use a factor tree to write 66 as a product of prime factors in index form.
Answer: 2×3×11
- 66 = 2 × 33
- 33 = 3 × 11
- So 66 = 2 × 3 × 11 = 2 × 3 × 11
2.Which number has the prime factorization 2 × 32 × 5 × 11?
Answer: 990
- 2 × 3 × 3 × 5 × 11 = 990
3.Use a factor tree to write 900 as a product of prime factors in index form.
Answer: 22×32×52
- 900 = 2 × 450
- 450 = 2 × 225
- 225 = 3 × 75
- 75 = 3 × 25
- 25 = 5 × 5
- So 900 = 2 × 2 × 3 × 3 × 5 × 5 = 22 × 32 × 52
4.Which number has the prime factorization 2 × 5 × 11?
Answer: 110
- 2 × 5 × 11 = 110
5.Use a factor tree to write 63 as a product of prime factors in index form.
Answer: 32×7
- 63 = 3 × 21
- 21 = 3 × 7
- So 63 = 3 × 3 × 7 = 32 × 7
6.Which number has the prime factorization 22 × 32 × 11?
Answer: 396
- 2 × 2 × 3 × 3 × 11 = 396
7.Use a factor tree to write 162 as a product of prime factors in index form.
Answer: 2×34
- 162 = 2 × 81
- 81 = 3 × 27
- 27 = 3 × 9
- 9 = 3 × 3
- So 162 = 2 × 3 × 3 × 3 × 3 = 2 × 34
8.Which number has the prime factorization 22 × 3 × 7?
Answer: 84
- 2 × 2 × 3 × 7 = 84
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.