7th Grade Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade area & perimeter worksheet.
7th Grade Circumference and Area of Circles Worksheet — Level 2 — Answers
Show your work. Use the π button on your calculator and round to 1 decimal place unless told otherwise.
1.A circle has a diameter of 26 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 530.9 cm2
- r = 26 ÷ 2 = 13 cm
- A = π × r2 = π × 132 = π × 169
- ≈ 530.9 cm2
2.A circle has a diameter of 40 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 125.7 cm
- C = π × d = π × 40
- ≈ 125.7 cm
3.A circle has a radius of 8 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 50.3 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 8
- ≈ 50.3 cm
4.A circle has a radius of 11 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 69.1 cm
- C = 2 × π × r = 2 × π × 11
- ≈ 69.1 cm
5.A circle has a diameter of 32 cm. Find its circumference, correct to 1 decimal place.
Answer: 100.5 cm
- C = π × d = π × 32
- ≈ 100.5 cm
6.A circle has a diameter of 32 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 804.2 cm2
- r = 32 ÷ 2 = 16 cm
- A = π × r2 = π × 162 = π × 256
- ≈ 804.2 cm2
7.Find the area of a semicircle with a radius of 6 cm, correct to 1 decimal place.
Answer: 56.5 cm2
- A = ½ × π × r2 = ½ × π × 36
- ≈ 56.5 cm2
8.A circle has a radius of 3 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 28.3 cm2
- A = π × r2 = π × 32 = π × 9
- ≈ 28.3 cm2
9.Find the area of a semicircle with a radius of 14 cm, correct to 1 decimal place.
Answer: 307.9 cm2
- A = ½ × π × r2 = ½ × π × 196
- ≈ 307.9 cm2
10.A circle has a diameter of 10 cm. Find its area, correct to 1 decimal place.
Answer: 78.5 cm2
- r = 10 ÷ 2 = 5 cm
- A = π × r2 = π × 52 = π × 25
- ≈ 78.5 cm2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.