7th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade mean, median, mode & range worksheet.
7th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 39, 13, 15, 15, 9, 19. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18.33; median 15; mode 15; range 30
- Mean: 110 ÷ 6 = 18.33
- Ordered: 9, 13, 15, 15, 19, 39 → median 15
- Mode: 15
- Range: 39 − 9 = 30
2.Data: 44, 16, 47, 10, 11, 25. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.5; median 20.5; mode no mode; range 37
- Mean: 153 ÷ 6 = 25.5
- Ordered: 10, 11, 16, 25, 44, 47 → median 20.5
- Mode: no mode
- Range: 47 − 10 = 37
3.Data: 47, 27, 29, 40, 48, 25, 22, 43. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 35.13; median 34.5; mode no mode; range 26
- Mean: 281 ÷ 8 = 35.13
- Ordered: 22, 25, 27, 29, 40, 43, 47, 48 → median 34.5
- Mode: no mode
- Range: 48 − 22 = 26
4.Data: 42, 37, 40, 35, 33, 1, 48. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 33.71; median 37; mode no mode; range 47
- Mean: 236 ÷ 7 = 33.71
- Ordered: 1, 33, 35, 37, 40, 42, 48 → median 37
- Mode: no mode
- Range: 48 − 1 = 47
5.Data: 40, 21, 42, 34, 2, 22, 2, 50. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.63; median 28; mode 2; range 48
- Mean: 213 ÷ 8 = 26.63
- Ordered: 2, 2, 21, 22, 34, 40, 42, 50 → median 28
- Mode: 2
- Range: 50 − 2 = 48
6.Data: 18, 2, 12, 32, 21, 21, 30, 44. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 22.5; median 21; mode 21; range 42
- Mean: 180 ÷ 8 = 22.5
- Ordered: 2, 12, 18, 21, 21, 30, 32, 44 → median 21
- Mode: 21
- Range: 44 − 2 = 42
7.Data: 6, 8, 16, 9, 21, 35, 32, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18; median 16.5; mode no mode; range 29
- Mean: 144 ÷ 8 = 18
- Ordered: 6, 8, 9, 16, 17, 21, 32, 35 → median 16.5
- Mode: no mode
- Range: 35 − 6 = 29
8.Data: 30, 44, 20, 42, 29, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30; median 29.5; mode no mode; range 29
- Mean: 180 ÷ 6 = 30
- Ordered: 15, 20, 29, 30, 42, 44 → median 29.5
- Mode: no mode
- Range: 44 − 15 = 29
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: