7th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade mean, median, mode & range worksheet.
7th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 18, 20, 12, 6, 20, 14, 12, 2. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 13; median 13; mode 12 and 20; range 18
- Mean: 104 ÷ 8 = 13
- Ordered: 2, 6, 12, 12, 14, 18, 20, 20 → median 13
- Mode: 12 and 20
- Range: 20 − 2 = 18
2.Data: 9, 4, 7, 11, 18, 9, 3, 11. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 9; mode 9 and 11; range 15
- Mean: 72 ÷ 8 = 9
- Ordered: 3, 4, 7, 9, 9, 11, 11, 18 → median 9
- Mode: 9 and 11
- Range: 18 − 3 = 15
3.Data: 8, 13, 10, 10, 15, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 12; median 11.5; mode 10; range 8
- Mean: 72 ÷ 6 = 12
- Ordered: 8, 10, 10, 13, 15, 16 → median 11.5
- Mode: 10
- Range: 16 − 8 = 8
4.Data: 11, 13, 8, 16, 14, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 13; median 13.5; mode 16; range 8
- Mean: 78 ÷ 6 = 13
- Ordered: 8, 11, 13, 14, 16, 16 → median 13.5
- Mode: 16
- Range: 16 − 8 = 8
5.Data: 20, 18, 17, 6, 3, 13, 8, 3. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 10.5; mode 3; range 17
- Mean: 88 ÷ 8 = 11
- Ordered: 3, 3, 6, 8, 13, 17, 18, 20 → median 10.5
- Mode: 3
- Range: 20 − 3 = 17
6.Data: 13, 16, 5, 7, 5, 1, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 8; median 7; mode 5; range 15
- Mean: 56 ÷ 7 = 8
- Ordered: 1, 5, 5, 7, 9, 13, 16 → median 7
- Mode: 5
- Range: 16 − 1 = 15
7.Data: 9, 7, 9, 12, 11, 6. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 9; mode 9; range 6
- Mean: 54 ÷ 6 = 9
- Ordered: 6, 7, 9, 9, 11, 12 → median 9
- Mode: 9
- Range: 12 − 6 = 6
8.Data: 15, 15, 16, 9, 9, 16, 18. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 14; median 15; mode 9 and 15 and 16; range 9
- Mean: 98 ÷ 7 = 14
- Ordered: 9, 9, 15, 15, 16, 16, 18 → median 15
- Mode: 9 and 15 and 16
- Range: 18 − 9 = 9
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.