7th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade mean, median, mode & range worksheet.
7th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 15, 3, 12, 4, 2, 5, 1. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 6; median 4; mode no mode; range 14
- Mean: 42 ÷ 7 = 6
- Ordered: 1, 2, 3, 4, 5, 12, 15 → median 4
- Mode: no mode
- Range: 15 − 1 = 14
2.Data: 13, 3, 13, 19, 17, 19. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 14; median 15; mode 13 and 19; range 16
- Mean: 84 ÷ 6 = 14
- Ordered: 3, 13, 13, 17, 19, 19 → median 15
- Mode: 13 and 19
- Range: 19 − 3 = 16
3.Data: 15, 2, 17, 1, 14, 5. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 9.5; mode no mode; range 16
- Mean: 54 ÷ 6 = 9
- Ordered: 1, 2, 5, 14, 15, 17 → median 9.5
- Mode: no mode
- Range: 17 − 1 = 16
4.Data: 19, 9, 6, 8, 16, 10, 2. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 10; median 9; mode no mode; range 17
- Mean: 70 ÷ 7 = 10
- Ordered: 2, 6, 8, 9, 10, 16, 19 → median 9
- Mode: no mode
- Range: 19 − 2 = 17
5.Data: 19, 2, 20, 12, 15, 10. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 13; median 13.5; mode no mode; range 18
- Mean: 78 ÷ 6 = 13
- Ordered: 2, 10, 12, 15, 19, 20 → median 13.5
- Mode: no mode
- Range: 20 − 2 = 18
6.Data: 17, 1, 16, 19, 16, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 13; median 16; mode 16; range 18
- Mean: 78 ÷ 6 = 13
- Ordered: 1, 9, 16, 16, 17, 19 → median 16
- Mode: 16
- Range: 19 − 1 = 18
7.Data: 1, 10, 7, 12, 9, 5, 12, 16. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 9; median 9.5; mode 12; range 15
- Mean: 72 ÷ 8 = 9
- Ordered: 1, 5, 7, 9, 10, 12, 12, 16 → median 9.5
- Mode: 12
- Range: 16 − 1 = 15
8.Data: 13, 3, 6, 15, 11, 12, 17. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 11; median 12; mode no mode; range 14
- Mean: 77 ÷ 7 = 11
- Ordered: 3, 6, 11, 12, 13, 15, 17 → median 12
- Mode: no mode
- Range: 17 − 3 = 14
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.