7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 6x − 3y2 + 7x − 4y2
Answer: 13x − 7y2
- x terms: 6x + 7x = 13x
- y² terms: −3y2 − 4y2 = −7y2
2.Simplify: 7x + 5y − 5x + 8y
Answer: 2x + 13y
- x terms: 7x − 5x = 2x
- y terms: 5y + 8y = 13y
3.Simplify: 4x + 3y2 − 5x + 5y2
Answer: −x + 8y2
- x terms: 4x − 5x = −x
- y² terms: 3y2 + 5y2 = 8y2
4.Simplify: −x − y2 + 4x − y2
Answer: 3x − 2y2
- x terms: −x + 4x = 3x
- y² terms: −y2 − y2 = −2y2
5.Simplify: 9x − 6y2 + 4x + 3y2
Answer: 13x − 3y2
- x terms: 9x + 4x = 13x
- y² terms: −6y2 + 3y2 = −3y2
6.Simplify: 4x + 2y + 7x + 8y
Answer: 11x + 10y
- x terms: 4x + 7x = 11x
- y terms: 2y + 8y = 10y
7.Simplify: −3x + 8y2 − 5x − y2
Answer: −8x + 7y2
- x terms: −3x − 5x = −8x
- y² terms: 8y2 − y2 = 7y2
8.Simplify: 5x + 9y + 8x + 2y
Answer: 13x + 11y
- x terms: 5x + 8x = 13x
- y terms: 9y + 2y = 11y
9.Simplify: 7x + 3y2 − 6x + 3y2
Answer: x + 6y2
- x terms: 7x − 6x = x
- y² terms: 3y2 + 3y2 = 6y2
10.Simplify: 6x + 8y2 + 7x − 4y2
Answer: 13x + 4y2
- x terms: 6x + 7x = 13x
- y² terms: 8y2 − 4y2 = 4y2
11.Simplify: −x + 2y2 − 4x + 9y2
Answer: −5x + 11y2
- x terms: −x − 4x = −5x
- y² terms: 2y2 + 9y2 = 11y2
12.Simplify: 4x − y + 2x + 2y
Answer: 6x + y
- x terms: 4x + 2x = 6x
- y terms: −y + 2y = y
13.Simplify: 8x + 9y − 5x + 9y
Answer: 3x + 18y
- x terms: 8x − 5x = 3x
- y terms: 9y + 9y = 18y
14.Simplify: 5x + 3y − 2x + 7y
Answer: 3x + 10y
- x terms: 5x − 2x = 3x
- y terms: 3y + 7y = 10y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.