7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 6x − 6y2 − 6x − 5y2
Answer: −11y2
- x terms: 6x − 6x = 0
- y² terms: −6y2 − 5y2 = −11y2
2.Simplify: −2x + 6y2 + 2x + 3y2
Answer: 9y2
- x terms: −2x + 2x = 0
- y² terms: 6y2 + 3y2 = 9y2
3.Simplify: x + 4y2 + 7x − 6y2
Answer: 8x − 2y2
- x terms: x + 7x = 8x
- y² terms: 4y2 − 6y2 = −2y2
4.Simplify: 3x − 6y + 4x + y
Answer: 7x − 5y
- x terms: 3x + 4x = 7x
- y terms: −6y + y = −5y
5.Simplify: 7x + 3y + 9x + 4y
Answer: 16x + 7y
- x terms: 7x + 9x = 16x
- y terms: 3y + 4y = 7y
6.Simplify: 5x − 4y − 6x + 5y
Answer: −x + y
- x terms: 5x − 6x = −x
- y terms: −4y + 5y = y
7.Simplify: −6x + 3y2 + 5x + 8y2
Answer: −x + 11y2
- x terms: −6x + 5x = −x
- y² terms: 3y2 + 8y2 = 11y2
8.Simplify: −5x + 2y2 + 7x − 6y2
Answer: 2x − 4y2
- x terms: −5x + 7x = 2x
- y² terms: 2y2 − 6y2 = −4y2
9.Simplify: 2x − 4y2 − 2x + 7y2
Answer: 3y2
- x terms: 2x − 2x = 0
- y² terms: −4y2 + 7y2 = 3y2
10.Simplify: −2x + 8y + x + 4y
Answer: −x + 12y
- x terms: −2x + x = −x
- y terms: 8y + 4y = 12y
11.Simplify: 6x + y2 − 4x − y2
Answer: 2x
- x terms: 6x − 4x = 2x
- y² terms: y2 − y2 = 0
12.Simplify: −4x − 6y − 6x + 3y
Answer: −10x − 3y
- x terms: −4x − 6x = −10x
- y terms: −6y + 3y = −3y
13.Simplify: 3x + 3y + x − 4y
Answer: 4x − y
- x terms: 3x + x = 4x
- y terms: 3y − 4y = −y
14.Simplify: 5x − 6y2 − 2x − 2y2
Answer: 3x − 8y2
- x terms: 5x − 2x = 3x
- y² terms: −6y2 − 2y2 = −8y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.