7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x + 6y − 3x − 6y
Answer: 0
- x terms: 3x − 3x = 0
- y terms: 6y − 6y = 0
2.Simplify: 8x − 4y2 + 8x + 8y2
Answer: 16x + 4y2
- x terms: 8x + 8x = 16x
- y² terms: −4y2 + 8y2 = 4y2
3.Simplify: −2x + 5y − 3x + y
Answer: −5x + 6y
- x terms: −2x − 3x = −5x
- y terms: 5y + y = 6y
4.Simplify: 6x − 2y2 − 6x + 7y2
Answer: 5y2
- x terms: 6x − 6x = 0
- y² terms: −2y2 + 7y2 = 5y2
5.Simplify: −6x + 8y2 + 9x − 5y2
Answer: 3x + 3y2
- x terms: −6x + 9x = 3x
- y² terms: 8y2 − 5y2 = 3y2
6.Simplify: 9x + 9y2 − 3x + 3y2
Answer: 6x + 12y2
- x terms: 9x − 3x = 6x
- y² terms: 9y2 + 3y2 = 12y2
7.Simplify: −x − 4y2 + 9x − 2y2
Answer: 8x − 6y2
- x terms: −x + 9x = 8x
- y² terms: −4y2 − 2y2 = −6y2
8.Simplify: 6x + 5y − 4x + 3y
Answer: 2x + 8y
- x terms: 6x − 4x = 2x
- y terms: 5y + 3y = 8y
9.Simplify: 4x + 5y + 3x + 2y
Answer: 7x + 7y
- x terms: 4x + 3x = 7x
- y terms: 5y + 2y = 7y
10.Simplify: 4x − 4y2 + x + 9y2
Answer: 5x + 5y2
- x terms: 4x + x = 5x
- y² terms: −4y2 + 9y2 = 5y2
11.Simplify: 7x + 4y + 5x + 9y
Answer: 12x + 13y
- x terms: 7x + 5x = 12x
- y terms: 4y + 9y = 13y
12.Simplify: 5x + 7y2 + 9x − 2y2
Answer: 14x + 5y2
- x terms: 5x + 9x = 14x
- y² terms: 7y2 − 2y2 = 5y2
13.Simplify: 4x − 2y2 − 4x + 7y2
Answer: 5y2
- x terms: 4x − 4x = 0
- y² terms: −2y2 + 7y2 = 5y2
14.Simplify: 5x − 4y − x + 9y
Answer: 4x + 5y
- x terms: 5x − x = 4x
- y terms: −4y + 9y = 5y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.