7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 2x + 6x + 4
Answer: 8x + 4
- 2x + 6x = 8x
2.Simplify: 6x + 3x + 4
Answer: 9x + 4
- 6x + 3x = 9x
3.Simplify: 5x + 8x + 8
Answer: 13x + 8
- 5x + 8x = 13x
4.Simplify: 9x + 7x + 6
Answer: 16x + 6
- 9x + 7x = 16x
5.Simplify: 5x − 6x + 8
Answer: −x + 8
- 5x − 6x = −x
6.Simplify: −6x − 4x + 5
Answer: −10x + 5
- −6x − 4x = −10x
7.Simplify: x − 4x + 5
Answer: −3x + 5
- x − 4x = −3x
8.Simplify: −2x + 8x + 7
Answer: 6x + 7
- −2x + 8x = 6x
9.Simplify: 4x − x + 6
Answer: 3x + 6
- 4x − x = 3x
10.Simplify: 6x + 4x + 2
Answer: 10x + 2
- 6x + 4x = 10x
11.Simplify: 6x + x + 4
Answer: 7x + 4
- 6x + x = 7x
12.Simplify: −2x + x + 8
Answer: −x + 8
- −2x + x = −x
13.Simplify: −4x + 8x + 9
Answer: 4x + 9
- −4x + 8x = 4x
14.Simplify: −3x − 4x + 9
Answer: −7x + 9
- −3x − 4x = −7x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.