7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x + 3x + 7
Answer: 6x + 7
- 3x + 3x = 6x
2.Simplify: −2x + 8x + 2
Answer: 6x + 2
- −2x + 8x = 6x
3.Simplify: 4x + 4x + 5
Answer: 8x + 5
- 4x + 4x = 8x
4.Simplify: −2x + 6x + 3
Answer: 4x + 3
- −2x + 6x = 4x
5.Simplify: −4x + 8x + 2
Answer: 4x + 2
- −4x + 8x = 4x
6.Simplify: 9x − 3x + 2
Answer: 6x + 2
- 9x − 3x = 6x
7.Simplify: 7x − 6x + 2
Answer: x + 2
- 7x − 6x = x
8.Simplify: −4x + 7x + 7
Answer: 3x + 7
- −4x + 7x = 3x
9.Simplify: −x − x + 6
Answer: −2x + 6
- −x − x = −2x
10.Simplify: 3x + 4x + 5
Answer: 7x + 5
- 3x + 4x = 7x
11.Simplify: 4x + 3x + 6
Answer: 7x + 6
- 4x + 3x = 7x
12.Simplify: 6x + 8x + 4
Answer: 14x + 4
- 6x + 8x = 14x
13.Simplify: 7x − 5x + 1
Answer: 2x + 1
- 7x − 5x = 2x
14.Simplify: 6x + 4x + 8
Answer: 10x + 8
- 6x + 4x = 10x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.