7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −x + 9x + 6x − 2x
Answer: 5x + 7x
- x terms: −x + 6x = 5x
- x terms: 9x − 2x = 7x
2.Simplify: 5x + 5x − 5x + 4x
Answer: 9x
- x terms: 5x − 5x = 0
- x terms: 5x + 4x = 9x
3.Simplify: 3x + 7x + 2x + 2x
Answer: 5x + 9x
- x terms: 3x + 2x = 5x
- x terms: 7x + 2x = 9x
4.Simplify: 2x − 3x − 4x − 4x
Answer: −2x − 7x
- x terms: 2x − 4x = −2x
- x terms: −3x − 4x = −7x
5.Simplify: x − 5x + 8x + 5x
Answer: 9x
- x terms: x + 8x = 9x
- x terms: −5x + 5x = 0
6.Simplify: −5x − 4x + 5x − x
Answer: −5x
- x terms: −5x + 5x = 0
- x terms: −4x − x = −5x
7.Simplify: −x + 9x + x − 4x
Answer: 5x
- x terms: −x + x = 0
- x terms: 9x − 4x = 5x
8.Simplify: 6x − 5x − 3x + 3x
Answer: 3x − 2x
- x terms: 6x − 3x = 3x
- x terms: −5x + 3x = −2x
9.Simplify: 3x + 6x + 2x + 3x
Answer: 5x + 9x
- x terms: 3x + 2x = 5x
- x terms: 6x + 3x = 9x
10.Simplify: −4x + 6x + 3x + 5x
Answer: −x + 11x
- x terms: −4x + 3x = −x
- x terms: 6x + 5x = 11x
11.Simplify: 6x − 6x − 5x − x
Answer: x − 7x
- x terms: 6x − 5x = x
- x terms: −6x − x = −7x
12.Simplify: −2x − 5x − 5x + 8x
Answer: −7x + 3x
- x terms: −2x − 5x = −7x
- x terms: −5x + 8x = 3x
13.Simplify: 3x + 2x − 4x − 5x
Answer: −x − 3x
- x terms: 3x − 4x = −x
- x terms: 2x − 5x = −3x
14.Simplify: −3x − 4x − 3x − 6x
Answer: −6x − 10x
- x terms: −3x − 3x = −6x
- x terms: −4x − 6x = −10x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.