7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −x − 3x − 6x − 6x
Answer: −7x − 9x
- x terms: −x − 6x = −7x
- x terms: −3x − 6x = −9x
2.Simplify: 5x − 3x − 3x − 6x
Answer: 2x − 9x
- x terms: 5x − 3x = 2x
- x terms: −3x − 6x = −9x
3.Simplify: 3x − 2x − 3x + 4x
Answer: 2x
- x terms: 3x − 3x = 0
- x terms: −2x + 4x = 2x
4.Simplify: 5x − 3x + 4x − 5x
Answer: 9x − 8x
- x terms: 5x + 4x = 9x
- x terms: −3x − 5x = −8x
5.Simplify: 3x + 8x − 6x − 3x
Answer: −3x + 5x
- x terms: 3x − 6x = −3x
- x terms: 8x − 3x = 5x
6.Simplify: 7x + 2x + 8x − 4x
Answer: 15x − 2x
- x terms: 7x + 8x = 15x
- x terms: 2x − 4x = −2x
7.Simplify: 4x − 2x + 5x + 6x
Answer: 9x + 4x
- x terms: 4x + 5x = 9x
- x terms: −2x + 6x = 4x
8.Simplify: 3x + 9x + 3x + 8x
Answer: 6x + 17x
- x terms: 3x + 3x = 6x
- x terms: 9x + 8x = 17x
9.Simplify: −5x + 7x + 4x + 2x
Answer: −x + 9x
- x terms: −5x + 4x = −x
- x terms: 7x + 2x = 9x
10.Simplify: 5x − 5x − 6x − 2x
Answer: −x − 7x
- x terms: 5x − 6x = −x
- x terms: −5x − 2x = −7x
11.Simplify: −3x + 7x − 5x + 4x
Answer: −8x + 11x
- x terms: −3x − 5x = −8x
- x terms: 7x + 4x = 11x
12.Simplify: x + 4x + 7x + 3x
Answer: 8x + 7x
- x terms: x + 7x = 8x
- x terms: 4x + 3x = 7x
13.Simplify: −3x − 3x + 4x − 3x
Answer: x − 6x
- x terms: −3x + 4x = x
- x terms: −3x − 3x = −6x
14.Simplify: 6x + 9x + 9x + 5x
Answer: 15x + 14x
- x terms: 6x + 9x = 15x
- x terms: 9x + 5x = 14x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.