7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −6x + 8x − 4x − 4x
Answer: −10x + 4x
- x terms: −6x − 4x = −10x
- x terms: 8x − 4x = 4x
2.Simplify: 9x + 5x + 8x + 5x
Answer: 17x + 10x
- x terms: 9x + 8x = 17x
- x terms: 5x + 5x = 10x
3.Simplify: 6x − 3x + 5x + x
Answer: 11x − 2x
- x terms: 6x + 5x = 11x
- x terms: −3x + x = −2x
4.Simplify: −x + 3x + 5x − 5x
Answer: 4x − 2x
- x terms: −x + 5x = 4x
- x terms: 3x − 5x = −2x
5.Simplify: 8x − x − 2x + 3x
Answer: 6x + 2x
- x terms: 8x − 2x = 6x
- x terms: −x + 3x = 2x
6.Simplify: 4x − 5x − 3x − x
Answer: x − 6x
- x terms: 4x − 3x = x
- x terms: −5x − x = −6x
7.Simplify: 5x + 7x − 2x + x
Answer: 3x + 8x
- x terms: 5x − 2x = 3x
- x terms: 7x + x = 8x
8.Simplify: 8x + x + 7x + 5x
Answer: 15x + 6x
- x terms: 8x + 7x = 15x
- x terms: x + 5x = 6x
9.Simplify: 9x − x + x + 7x
Answer: 10x + 6x
- x terms: 9x + x = 10x
- x terms: −x + 7x = 6x
10.Simplify: −6x + 8x + 5x − 2x
Answer: −x + 6x
- x terms: −6x + 5x = −x
- x terms: 8x − 2x = 6x
11.Simplify: −2x + 6x − x + 8x
Answer: −3x + 14x
- x terms: −2x − x = −3x
- x terms: 6x + 8x = 14x
12.Simplify: 8x + 6x + 2x + 8x
Answer: 10x + 14x
- x terms: 8x + 2x = 10x
- x terms: 6x + 8x = 14x
13.Simplify: 9x − 5x + 8x + 8x
Answer: 17x + 3x
- x terms: 9x + 8x = 17x
- x terms: −5x + 8x = 3x
14.Simplify: 5x − 6x + 9x + 3x
Answer: 14x − 3x
- x terms: 5x + 9x = 14x
- x terms: −6x + 3x = −3x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.