7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 5x + 9x + 4x − x
Answer: 9x + 8x
- x terms: 5x + 4x = 9x
- x terms: 9x − x = 8x
2.Simplify: 7x − x + 8x + 4x
Answer: 15x + 3x
- x terms: 7x + 8x = 15x
- x terms: −x + 4x = 3x
3.Simplify: 6x + x − x − 6x
Answer: 5x − 5x
- x terms: 6x − x = 5x
- x terms: x − 6x = −5x
4.Simplify: x + 8x + 4x + 8x
Answer: 5x + 16x
- x terms: x + 4x = 5x
- x terms: 8x + 8x = 16x
5.Simplify: 9x − 2x + 5x + 9x
Answer: 14x + 7x
- x terms: 9x + 5x = 14x
- x terms: −2x + 9x = 7x
6.Simplify: −x + 9x + 2x − 2x
Answer: x + 7x
- x terms: −x + 2x = x
- x terms: 9x − 2x = 7x
7.Simplify: 6x − x + 7x + 9x
Answer: 13x + 8x
- x terms: 6x + 7x = 13x
- x terms: −x + 9x = 8x
8.Simplify: 2x + 9x − 5x + 7x
Answer: −3x + 16x
- x terms: 2x − 5x = −3x
- x terms: 9x + 7x = 16x
9.Simplify: −2x − 6x − 2x + 9x
Answer: −4x + 3x
- x terms: −2x − 2x = −4x
- x terms: −6x + 9x = 3x
10.Simplify: 6x + 5x + 2x − 6x
Answer: 8x − x
- x terms: 6x + 2x = 8x
- x terms: 5x − 6x = −x
11.Simplify: −4x + 7x − 2x + 4x
Answer: −6x + 11x
- x terms: −4x − 2x = −6x
- x terms: 7x + 4x = 11x
12.Simplify: 4x + 7x − 2x + x
Answer: 2x + 8x
- x terms: 4x − 2x = 2x
- x terms: 7x + x = 8x
13.Simplify: x − 5x − 2x + 5x
Answer: −x
- x terms: x − 2x = −x
- x terms: −5x + 5x = 0
14.Simplify: 7x − 6x + x − x
Answer: 8x − 7x
- x terms: 7x + x = 8x
- x terms: −6x − x = −7x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.