7th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of 6x + 1 when x = 2
Answer: 13
- 6 × 2 + 1
- = 12 + 1 = 13
2.Find the value of −2x − 6 when x = 3
Answer: −12
- −2 × 3 − 6
- = −6 − 6 = −12
3.Find the value of 5x − 9 when x = 2
Answer: 1
- 5 × 2 − 9
- = 10 − 9 = 1
4.Find the value of x − 4 when x = 5
Answer: 1
- 1 × 5 − 4
- = 5 − 4 = 1
5.Find the value of −x − 8 when x = 3
Answer: −11
- −1 × 3 − 8
- = −3 − 8 = −11
6.Find the value of 2x + 2 when x = 2
Answer: 6
- 2 × 2 + 2
- = 4 + 2 = 6
7.Find the value of 6x + 7 when x = 6
Answer: 43
- 6 × 6 + 7
- = 36 + 7 = 43
8.Find the value of 4x − 9 when x = 4
Answer: 7
- 4 × 4 − 9
- = 16 − 9 = 7
9.Find the value of −4x − 2 when x = 2
Answer: −10
- −4 × 2 − 2
- = −8 − 2 = −10
10.Find the value of 4x + 8 when x = 8
Answer: 40
- 4 × 8 + 8
- = 32 + 8 = 40
11.Find the value of −x + 2 when x = 7
Answer: −5
- −1 × 7 + 2
- = −7 + 2 = −5
12.Find the value of 2x + 3 when x = 6
Answer: 15
- 2 × 6 + 3
- = 12 + 3 = 15
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.