7th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of 2x − 9 when x = 6
Answer: 3
- 2 × 6 − 9
- = 12 − 9 = 3
2.Find the value of 3x − 8 when x = 2
Answer: −2
- 3 × 2 − 8
- = 6 − 8 = −2
3.Find the value of −4x − 3 when x = 4
Answer: −19
- −4 × 4 − 3
- = −16 − 3 = −19
4.Find the value of 5x when x = 5
Answer: 25
- 5 × 5 + 0
- = 25 + 0 = 25
5.Find the value of 5x + 2 when x = 2
Answer: 12
- 5 × 2 + 2
- = 10 + 2 = 12
6.Find the value of 4x + 9 when x = 3
Answer: 21
- 4 × 3 + 9
- = 12 + 9 = 21
7.Find the value of 5x − 8 when x = 7
Answer: 27
- 5 × 7 − 8
- = 35 − 8 = 27
8.Find the value of 4x − 2 when x = 8
Answer: 30
- 4 × 8 − 2
- = 32 − 2 = 30
9.Find the value of 2x + 2 when x = 7
Answer: 16
- 2 × 7 + 2
- = 14 + 2 = 16
10.Find the value of −2x + 9 when x = 1
Answer: 7
- −2 × 1 + 9
- = −2 + 9 = 7
11.Find the value of x + 9 when x = 5
Answer: 14
- 1 × 5 + 9
- = 5 + 9 = 14
12.Find the value of 8x − 1 when x = 5
Answer: 39
- 8 × 5 − 1
- = 40 − 1 = 39
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.