7th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade algebraic expressions worksheet.
7th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of −4x when x = 4
Answer: −16
- −4 × 4 + 0
- = −16 + 0 = −16
2.Find the value of 6x − 1 when x = 4
Answer: 23
- 6 × 4 − 1
- = 24 − 1 = 23
3.Find the value of x + 5 when x = 2
Answer: 7
- 1 × 2 + 5
- = 2 + 5 = 7
4.Find the value of 4x + 4 when x = 6
Answer: 28
- 4 × 6 + 4
- = 24 + 4 = 28
5.Find the value of x − 6 when x = 8
Answer: 2
- 1 × 8 − 6
- = 8 − 6 = 2
6.Find the value of −2x + 8 when x = 8
Answer: −8
- −2 × 8 + 8
- = −16 + 8 = −8
7.Find the value of 4x − 6 when x = 9
Answer: 30
- 4 × 9 − 6
- = 36 − 6 = 30
8.Find the value of 5x + 9 when x = 7
Answer: 44
- 5 × 7 + 9
- = 35 + 9 = 44
9.Find the value of −3x + 9 when x = 6
Answer: −9
- −3 × 6 + 9
- = −18 + 9 = −9
10.Find the value of −4x + 4 when x = 5
Answer: −16
- −4 × 5 + 4
- = −20 + 4 = −16
11.Find the value of 2x − 7 when x = 7
Answer: 7
- 2 × 7 − 7
- = 14 − 7 = 7
12.Find the value of 6x − 8 when x = 8
Answer: 40
- 6 × 8 − 8
- = 48 − 8 = 40
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.