7th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade volume & capacity worksheet.
7th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 14 cm long, 10 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 980 cm3
- V = length × width × height = 14 × 10 × 7
- = 980 cm3
2.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
3.A rectangular prism is 3 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 198 cm3
- V = length × width × height = 3 × 11 × 6
- = 198 cm3
4.A rectangular prism is 9 cm long, 9 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 648 cm3
- V = length × width × height = 9 × 9 × 8
- = 648 cm3
5.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
6.A rectangular prism is 8 cm long, 9 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 360 cm3
- V = length × width × height = 8 × 9 × 5
- = 360 cm3
7.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
8.A rectangular prism is 15 cm long, 3 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 270 cm3
- V = length × width × height = 15 × 3 × 6
- = 270 cm3
9.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
10.A rectangular prism is 2 cm long, 11 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 176 cm3
- V = length × width × height = 2 × 11 × 8
- = 176 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.