7th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade volume & capacity worksheet.
7th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
2.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
3.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
4.A rectangular prism is 5 cm long, 6 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 150 cm3
- V = length × width × height = 5 × 6 × 5
- = 150 cm3
5.A rectangular prism is 3 cm long, 12 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 180 cm3
- V = length × width × height = 3 × 12 × 5
- = 180 cm3
6.A rectangular prism is 10 cm long, 6 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 420 cm3
- V = length × width × height = 10 × 6 × 7
- = 420 cm3
7.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
8.A rectangular prism is 14 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 924 cm3
- V = length × width × height = 14 × 11 × 6
- = 924 cm3
9.A rectangular prism is 13 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 156 cm3
- V = length × width × height = 13 × 4 × 3
- = 156 cm3
10.A rectangular prism is 14 cm long, 7 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 490 cm3
- V = length × width × height = 14 × 7 × 5
- = 490 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.