7th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 7th Grade volume & capacity worksheet.
7th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A triangular prism has a triangular end with base 22 cm and height 9 cm. The prism is 4 cm long. Find its volume.
Answer: 396 cm3
- Area of the triangle = ½ × 22 × 9 = 99 cm2
- V = area of end × length = 99 × 4
- = 396 cm3
2.A rectangular prism is 11 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 132 cm3
- V = length × width × height = 11 × 4 × 3
- = 132 cm3
3.A triangular prism has a triangular end with base 4 cm and height 2 cm. The prism is 3 cm long. Find its volume.
Answer: 12 cm3
- Area of the triangle = ½ × 4 × 2 = 4 cm2
- V = area of end × length = 4 × 3
- = 12 cm3
4.A rectangular prism is 3 cm long, 9 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 81 cm3
- V = length × width × height = 3 × 9 × 3
- = 81 cm3
5.A triangular prism has a triangular end with base 20 cm and height 7 cm. The prism is 11 cm long. Find its volume.
Answer: 770 cm3
- Area of the triangle = ½ × 20 × 7 = 70 cm2
- V = area of end × length = 70 × 11
- = 770 cm3
6.A triangular prism has a triangular end with base 6 cm and height 5 cm. The prism is 5 cm long. Find its volume.
Answer: 75 cm3
- Area of the triangle = ½ × 6 × 5 = 15 cm2
- V = area of end × length = 15 × 5
- = 75 cm3
7.A triangular prism has a triangular end with base 4 cm and height 2 cm. The prism is 12 cm long. Find its volume.
Answer: 48 cm3
- Area of the triangle = ½ × 4 × 2 = 4 cm2
- V = area of end × length = 4 × 12
- = 48 cm3
8.A rectangular prism is 12 cm long, 2 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 12 × 2 × 5
- = 120 cm3
9.A triangular prism has a triangular end with base 14 cm and height 7 cm. The prism is 6 cm long. Find its volume.
Answer: 294 cm3
- Area of the triangle = ½ × 14 × 7 = 49 cm2
- V = area of end × length = 49 × 6
- = 294 cm3
10.A rectangular prism has a volume of 96 cm3. Its base is 6 cm by 2 cm. Find its height.
Answer: 8 cm
- Base area = 6 × 2 = 12 cm2
- Height = 96 ÷ 12 = 8 cm
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.