8th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade mean, median, mode & range worksheet.
8th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 38, 33, 50, 28, 31, 15, 12. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.57; median 31; mode no mode; range 38
- Mean: 207 ÷ 7 = 29.57
- Ordered: 12, 15, 28, 31, 33, 38, 50 → median 31
- Mode: no mode
- Range: 50 − 12 = 38
2.Data: 45, 31, 35, 35, 26, 42, 3, 7. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28; median 33; mode 35; range 42
- Mean: 224 ÷ 8 = 28
- Ordered: 3, 7, 26, 31, 35, 35, 42, 45 → median 33
- Mode: 35
- Range: 45 − 3 = 42
3.Data: 17, 18, 10, 48, 34, 38. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 27.5; median 26; mode no mode; range 38
- Mean: 165 ÷ 6 = 27.5
- Ordered: 10, 17, 18, 34, 38, 48 → median 26
- Mode: no mode
- Range: 48 − 10 = 38
4.Data: 34, 21, 18, 27, 13, 16, 41. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.29; median 21; mode no mode; range 28
- Mean: 170 ÷ 7 = 24.29
- Ordered: 13, 16, 18, 21, 27, 34, 41 → median 21
- Mode: no mode
- Range: 41 − 13 = 28
5.Data: 29, 23, 35, 6, 19, 42, 34. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 26.86; median 29; mode no mode; range 36
- Mean: 188 ÷ 7 = 26.86
- Ordered: 6, 19, 23, 29, 34, 35, 42 → median 29
- Mode: no mode
- Range: 42 − 6 = 36
6.Data: 9, 36, 28, 4, 26, 50, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24; median 26; mode no mode; range 46
- Mean: 168 ÷ 7 = 24
- Ordered: 4, 9, 15, 26, 28, 36, 50 → median 26
- Mode: no mode
- Range: 50 − 4 = 46
7.Data: 19, 14, 3, 6, 29, 39, 25. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 19.29; median 19; mode no mode; range 36
- Mean: 135 ÷ 7 = 19.29
- Ordered: 3, 6, 14, 19, 25, 29, 39 → median 19
- Mode: no mode
- Range: 39 − 3 = 36
8.Data: 44, 35, 16, 42, 35, 49. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 36.83; median 38.5; mode 35; range 33
- Mean: 221 ÷ 6 = 36.83
- Ordered: 16, 35, 35, 42, 44, 49 → median 38.5
- Mode: 35
- Range: 49 − 16 = 33
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: