8th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade mean, median, mode & range worksheet.
8th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 27, 43, 26, 11, 46, 8, 43. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.14; median 27; mode 43; range 38
- Mean: 204 ÷ 7 = 29.14
- Ordered: 8, 11, 26, 27, 43, 43, 46 → median 27
- Mode: 43
- Range: 46 − 8 = 38
2.Data: 37, 38, 14, 43, 29, 40, 23, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 32.5; median 36.5; mode no mode; range 29
- Mean: 260 ÷ 8 = 32.5
- Ordered: 14, 23, 29, 36, 37, 38, 40, 43 → median 36.5
- Mode: no mode
- Range: 43 − 14 = 29
3.Data: 25, 43, 45, 37, 37, 17, 2. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.43; median 37; mode 37; range 43
- Mean: 206 ÷ 7 = 29.43
- Ordered: 2, 17, 25, 37, 37, 43, 45 → median 37
- Mode: 37
- Range: 45 − 2 = 43
4.Data: 34, 21, 36, 8, 23, 4, 12, 11. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 18.63; median 16.5; mode no mode; range 32
- Mean: 149 ÷ 8 = 18.63
- Ordered: 4, 8, 11, 12, 21, 23, 34, 36 → median 16.5
- Mode: no mode
- Range: 36 − 4 = 32
5.Data: 5, 50, 5, 3, 26, 15. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 17.33; median 10; mode 5; range 47
- Mean: 104 ÷ 6 = 17.33
- Ordered: 3, 5, 5, 15, 26, 50 → median 10
- Mode: 5
- Range: 50 − 3 = 47
6.Data: 10, 16, 34, 48, 8, 16, 38. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.29; median 16; mode 16; range 40
- Mean: 170 ÷ 7 = 24.29
- Ordered: 8, 10, 16, 16, 34, 38, 48 → median 16
- Mode: 16
- Range: 48 − 8 = 40
7.Data: 8, 39, 12, 43, 44, 15, 44. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 29.29; median 39; mode 44; range 36
- Mean: 205 ÷ 7 = 29.29
- Ordered: 8, 12, 15, 39, 43, 44, 44 → median 39
- Mode: 44
- Range: 44 − 8 = 36
8.Data: 22, 30, 37, 10, 14, 24, 10, 44. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 23.88; median 23; mode 10; range 34
- Mean: 191 ÷ 8 = 23.88
- Ordered: 10, 10, 14, 22, 24, 30, 37, 44 → median 23
- Mode: 10
- Range: 44 − 10 = 34
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: