8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 7x + 2y2 − 3x − 4y2
Answer: 4x − 2y2
- x terms: 7x − 3x = 4x
- y² terms: 2y2 − 4y2 = −2y2
2.Simplify: 7x − 5y + 2x + 9y
Answer: 9x + 4y
- x terms: 7x + 2x = 9x
- y terms: −5y + 9y = 4y
3.Simplify: 6x + 9y2 + 7x + y2
Answer: 13x + 10y2
- x terms: 6x + 7x = 13x
- y² terms: 9y2 + y2 = 10y2
4.Simplify: 5x + 5y + x + 8y
Answer: 6x + 13y
- x terms: 5x + x = 6x
- y terms: 5y + 8y = 13y
5.Simplify: −4x − 4y − 3x + y
Answer: −7x − 3y
- x terms: −4x − 3x = −7x
- y terms: −4y + y = −3y
6.Simplify: −6x + 2y − 6x + 6y
Answer: −12x + 8y
- x terms: −6x − 6x = −12x
- y terms: 2y + 6y = 8y
7.Simplify: 7x + 8y2 − x + 3y2
Answer: 6x + 11y2
- x terms: 7x − x = 6x
- y² terms: 8y2 + 3y2 = 11y2
8.Simplify: 2x + 7y2 + 7x − 5y2
Answer: 9x + 2y2
- x terms: 2x + 7x = 9x
- y² terms: 7y2 − 5y2 = 2y2
9.Simplify: −x − 5y + 7x − 4y
Answer: 6x − 9y
- x terms: −x + 7x = 6x
- y terms: −5y − 4y = −9y
10.Simplify: −2x + 4y2 + 4x + y2
Answer: 2x + 5y2
- x terms: −2x + 4x = 2x
- y² terms: 4y2 + y2 = 5y2
11.Simplify: −5x + y + 7x + 2y
Answer: 2x + 3y
- x terms: −5x + 7x = 2x
- y terms: y + 2y = 3y
12.Simplify: −6x + 5y + 9x − 6y
Answer: 3x − y
- x terms: −6x + 9x = 3x
- y terms: 5y − 6y = −y
13.Simplify: 8x − 6y2 + x + 6y2
Answer: 9x
- x terms: 8x + x = 9x
- y² terms: −6y2 + 6y2 = 0
14.Simplify: 7x + 4y2 + 9x + 4y2
Answer: 16x + 8y2
- x terms: 7x + 9x = 16x
- y² terms: 4y2 + 4y2 = 8y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.