8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −2x − 6y + x + 6y
Answer: −x
- x terms: −2x + x = −x
- y terms: −6y + 6y = 0
2.Simplify: x − 3y2 − 4x − y2
Answer: −3x − 4y2
- x terms: x − 4x = −3x
- y² terms: −3y2 − y2 = −4y2
3.Simplify: −4x + 3y − x + 7y
Answer: −5x + 10y
- x terms: −4x − x = −5x
- y terms: 3y + 7y = 10y
4.Simplify: −4x + 9y + 9x − 2y
Answer: 5x + 7y
- x terms: −4x + 9x = 5x
- y terms: 9y − 2y = 7y
5.Simplify: −5x + 6y + 4x − 4y
Answer: −x + 2y
- x terms: −5x + 4x = −x
- y terms: 6y − 4y = 2y
6.Simplify: 2x + 5y2 − 3x − 4y2
Answer: −x + y2
- x terms: 2x − 3x = −x
- y² terms: 5y2 − 4y2 = y2
7.Simplify: 3x + 2y2 − 5x + 8y2
Answer: −2x + 10y2
- x terms: 3x − 5x = −2x
- y² terms: 2y2 + 8y2 = 10y2
8.Simplify: 4x + 7y + 3x + 9y
Answer: 7x + 16y
- x terms: 4x + 3x = 7x
- y terms: 7y + 9y = 16y
9.Simplify: −6x + 6y − 4x − 5y
Answer: −10x + y
- x terms: −6x − 4x = −10x
- y terms: 6y − 5y = y
10.Simplify: 4x + 9y2 + 2x + 3y2
Answer: 6x + 12y2
- x terms: 4x + 2x = 6x
- y² terms: 9y2 + 3y2 = 12y2
11.Simplify: 3x + 7y + 7x − 2y
Answer: 10x + 5y
- x terms: 3x + 7x = 10x
- y terms: 7y − 2y = 5y
12.Simplify: −6x + 5y + 6x − 5y
Answer: 0
- x terms: −6x + 6x = 0
- y terms: 5y − 5y = 0
13.Simplify: −3x + 8y + 7x + y
Answer: 4x + 9y
- x terms: −3x + 7x = 4x
- y terms: 8y + y = 9y
14.Simplify: 6x + 2y2 + 7x + 3y2
Answer: 13x + 5y2
- x terms: 6x + 7x = 13x
- y² terms: 2y2 + 3y2 = 5y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.