8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −3x + 6y + 7x + 4y
Answer: 4x + 10y
- x terms: −3x + 7x = 4x
- y terms: 6y + 4y = 10y
2.Simplify: 9x + 5y − 3x + y
Answer: 6x + 6y
- x terms: 9x − 3x = 6x
- y terms: 5y + y = 6y
3.Simplify: −4x + 8y2 + 8x + 8y2
Answer: 4x + 16y2
- x terms: −4x + 8x = 4x
- y² terms: 8y2 + 8y2 = 16y2
4.Simplify: −x + 7y2 − 5x + 4y2
Answer: −6x + 11y2
- x terms: −x − 5x = −6x
- y² terms: 7y2 + 4y2 = 11y2
5.Simplify: 4x − y + 2x + 7y
Answer: 6x + 6y
- x terms: 4x + 2x = 6x
- y terms: −y + 7y = 6y
6.Simplify: −4x − 6y2 − 2x + y2
Answer: −6x − 5y2
- x terms: −4x − 2x = −6x
- y² terms: −6y2 + y2 = −5y2
7.Simplify: −2x − 4y2 + 6x + y2
Answer: 4x − 3y2
- x terms: −2x + 6x = 4x
- y² terms: −4y2 + y2 = −3y2
8.Simplify: −2x − 5y2 − 6x + 9y2
Answer: −8x + 4y2
- x terms: −2x − 6x = −8x
- y² terms: −5y2 + 9y2 = 4y2
9.Simplify: 6x − 6y − 3x − 6y
Answer: 3x − 12y
- x terms: 6x − 3x = 3x
- y terms: −6y − 6y = −12y
10.Simplify: 8x + 8y + 4x + 3y
Answer: 12x + 11y
- x terms: 8x + 4x = 12x
- y terms: 8y + 3y = 11y
11.Simplify: −x + 5y − 5x + 5y
Answer: −6x + 10y
- x terms: −x − 5x = −6x
- y terms: 5y + 5y = 10y
12.Simplify: 5x + 6y2 + 2x + 5y2
Answer: 7x + 11y2
- x terms: 5x + 2x = 7x
- y² terms: 6y2 + 5y2 = 11y2
13.Simplify: −3x + 5y + 5x + 4y
Answer: 2x + 9y
- x terms: −3x + 5x = 2x
- y terms: 5y + 4y = 9y
14.Simplify: −5x + 7y − 3x + 8y
Answer: −8x + 15y
- x terms: −5x − 3x = −8x
- y terms: 7y + 8y = 15y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.