8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −3x − 5y + 5x + 5y
Answer: 2x
- x terms: −3x + 5x = 2x
- y terms: −5y + 5y = 0
2.Simplify: −4x + y + 2x − 2y
Answer: −2x − y
- x terms: −4x + 2x = −2x
- y terms: y − 2y = −y
3.Simplify: 2x − 4y − x + 9y
Answer: x + 5y
- x terms: 2x − x = x
- y terms: −4y + 9y = 5y
4.Simplify: 5x + 9y − 2x − 2y
Answer: 3x + 7y
- x terms: 5x − 2x = 3x
- y terms: 9y − 2y = 7y
5.Simplify: 3x + 2y2 + 9x + 2y2
Answer: 12x + 4y2
- x terms: 3x + 9x = 12x
- y² terms: 2y2 + 2y2 = 4y2
6.Simplify: −3x − 3y2 − 3x + 8y2
Answer: −6x + 5y2
- x terms: −3x − 3x = −6x
- y² terms: −3y2 + 8y2 = 5y2
7.Simplify: x + 4y2 + x + y2
Answer: 2x + 5y2
- x terms: x + x = 2x
- y² terms: 4y2 + y2 = 5y2
8.Simplify: x + 4y − 4x + 9y
Answer: −3x + 13y
- x terms: x − 4x = −3x
- y terms: 4y + 9y = 13y
9.Simplify: −2x − y + 4x + 3y
Answer: 2x + 2y
- x terms: −2x + 4x = 2x
- y terms: −y + 3y = 2y
10.Simplify: −6x + 4y2 − 2x + 4y2
Answer: −8x + 8y2
- x terms: −6x − 2x = −8x
- y² terms: 4y2 + 4y2 = 8y2
11.Simplify: −2x + 7y2 + 5x − 4y2
Answer: 3x + 3y2
- x terms: −2x + 5x = 3x
- y² terms: 7y2 − 4y2 = 3y2
12.Simplify: −2x − y + 4x + 2y
Answer: 2x + y
- x terms: −2x + 4x = 2x
- y terms: −y + 2y = y
13.Simplify: −2x − 2y2 − 2x + 2y2
Answer: −4x
- x terms: −2x − 2x = −4x
- y² terms: −2y2 + 2y2 = 0
14.Simplify: 9x − 3y2 + 9x + 8y2
Answer: 18x + 5y2
- x terms: 9x + 9x = 18x
- y² terms: −3y2 + 8y2 = 5y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.