8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 1 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x + 9x + 9
Answer: 12x + 9
- 3x + 9x = 12x
2.Simplify: 7x − x + 9
Answer: 6x + 9
- 7x − x = 6x
3.Simplify: 7x − 5x + 4
Answer: 2x + 4
- 7x − 5x = 2x
4.Simplify: 2x + 3x + 7
Answer: 5x + 7
- 2x + 3x = 5x
5.Simplify: −6x + 6x + 1
Answer: 1
- −6x + 6x = 0
6.Simplify: x + 9x + 8
Answer: 10x + 8
- x + 9x = 10x
7.Simplify: 9x + 6x + 5
Answer: 15x + 5
- 9x + 6x = 15x
8.Simplify: 9x − x + 8
Answer: 8x + 8
- 9x − x = 8x
9.Simplify: 8x − 2x + 6
Answer: 6x + 6
- 8x − 2x = 6x
10.Simplify: −4x − 5x + 1
Answer: −9x + 1
- −4x − 5x = −9x
11.Simplify: −x + 7x + 6
Answer: 6x + 6
- −x + 7x = 6x
12.Simplify: 2x − 3x + 6
Answer: −x + 6
- 2x − 3x = −x
13.Simplify: −4x − 6x + 4
Answer: −10x + 4
- −4x − 6x = −10x
14.Simplify: 8x − 2x + 7
Answer: 6x + 7
- 8x − 2x = 6x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.