8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 2x + 2x + 3x − 3x
Answer: 5x − x
- x terms: 2x + 3x = 5x
- x terms: 2x − 3x = −x
2.Simplify: 8x − x − x − 3x
Answer: 7x − 4x
- x terms: 8x − x = 7x
- x terms: −x − 3x = −4x
3.Simplify: −4x + 9x + 3x − x
Answer: −x + 8x
- x terms: −4x + 3x = −x
- x terms: 9x − x = 8x
4.Simplify: 6x + 5x − x − 4x
Answer: 5x + x
- x terms: 6x − x = 5x
- x terms: 5x − 4x = x
5.Simplify: 9x + x + 8x − 4x
Answer: 17x − 3x
- x terms: 9x + 8x = 17x
- x terms: x − 4x = −3x
6.Simplify: 3x + 4x + 4x − 5x
Answer: 7x − x
- x terms: 3x + 4x = 7x
- x terms: 4x − 5x = −x
7.Simplify: 5x − 2x − 3x − 5x
Answer: 2x − 7x
- x terms: 5x − 3x = 2x
- x terms: −2x − 5x = −7x
8.Simplify: −x + 3x + 3x − 4x
Answer: 2x − x
- x terms: −x + 3x = 2x
- x terms: 3x − 4x = −x
9.Simplify: 4x − 3x + 6x − 3x
Answer: 10x − 6x
- x terms: 4x + 6x = 10x
- x terms: −3x − 3x = −6x
10.Simplify: 9x − 2x − 3x + 5x
Answer: 6x + 3x
- x terms: 9x − 3x = 6x
- x terms: −2x + 5x = 3x
11.Simplify: −4x + 7x + 8x + 6x
Answer: 4x + 13x
- x terms: −4x + 8x = 4x
- x terms: 7x + 6x = 13x
12.Simplify: 2x + 7x + 4x + 5x
Answer: 6x + 12x
- x terms: 2x + 4x = 6x
- x terms: 7x + 5x = 12x
13.Simplify: −5x + 7x + 5x + 9x
Answer: 16x
- x terms: −5x + 5x = 0
- x terms: 7x + 9x = 16x
14.Simplify: −2x − 5x − x − 6x
Answer: −3x − 11x
- x terms: −2x − x = −3x
- x terms: −5x − 6x = −11x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.