8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 9x − 5x − 5x − 2x
Answer: 4x − 7x
- x terms: 9x − 5x = 4x
- x terms: −5x − 2x = −7x
2.Simplify: −3x + 8x + 6x + 5x
Answer: 3x + 13x
- x terms: −3x + 6x = 3x
- x terms: 8x + 5x = 13x
3.Simplify: 7x + 7x + 8x − 6x
Answer: 15x + x
- x terms: 7x + 8x = 15x
- x terms: 7x − 6x = x
4.Simplify: −5x + 8x − 4x + 4x
Answer: −9x + 12x
- x terms: −5x − 4x = −9x
- x terms: 8x + 4x = 12x
5.Simplify: −6x + 3x − 4x + 4x
Answer: −10x + 7x
- x terms: −6x − 4x = −10x
- x terms: 3x + 4x = 7x
6.Simplify: 9x + 8x − 5x − 6x
Answer: 4x + 2x
- x terms: 9x − 5x = 4x
- x terms: 8x − 6x = 2x
7.Simplify: 2x − 6x + 3x − 3x
Answer: 5x − 9x
- x terms: 2x + 3x = 5x
- x terms: −6x − 3x = −9x
8.Simplify: 5x + 8x + 2x − 6x
Answer: 7x + 2x
- x terms: 5x + 2x = 7x
- x terms: 8x − 6x = 2x
9.Simplify: 4x − x + 7x − 3x
Answer: 11x − 4x
- x terms: 4x + 7x = 11x
- x terms: −x − 3x = −4x
10.Simplify: 3x + 5x − 6x + 2x
Answer: −3x + 7x
- x terms: 3x − 6x = −3x
- x terms: 5x + 2x = 7x
11.Simplify: −2x + 4x + 5x − x
Answer: 3x + 3x
- x terms: −2x + 5x = 3x
- x terms: 4x − x = 3x
12.Simplify: −3x + 5x + 4x − 5x
Answer: x
- x terms: −3x + 4x = x
- x terms: 5x − 5x = 0
13.Simplify: −6x + 8x + 7x − 3x
Answer: x + 5x
- x terms: −6x + 7x = x
- x terms: 8x − 3x = 5x
14.Simplify: −2x + 5x + 9x + 8x
Answer: 7x + 13x
- x terms: −2x + 9x = 7x
- x terms: 5x + 8x = 13x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.