8th Grade Substitution Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade algebraic expressions worksheet.
8th Grade Substitution Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.If x = 7 and y = 3, find the value of 4x2 + 9y
Answer: 223
- 4 × (7)² + 9 × (3)
- = 196 + 27 = 223
2.Find the value of 6x − 3 when x = 6
Answer: 33
- 6 × 6 − 3
- = 36 − 3 = 33
3.If x = 3 and y = 1, find the value of 2x2 + 5y
Answer: 23
- 2 × (3)² + 5 × (1)
- = 18 + 5 = 23
4.Find the value of −x + 9 when x = −1
Answer: 10
- −1 × (−1) + 9
- = 1 + 9 = 10
5.If x = 3 and y = −4, find the value of −5x2 + 9y
Answer: −81
- −5 × (3)² + 9 × (−4)
- = −45 − 36 = −81
6.If x = 5 and y = 6, find the value of 5x2 + y
Answer: 131
- 5 × (5)² + 1 × (6)
- = 125 + 6 = 131
7.Find the value of 7x − 7 when x = 9
Answer: 56
- 7 × 9 − 7
- = 63 − 7 = 56
8.If x = 8 and y = 2, find the value of 6x2 − 3y
Answer: 378
- 6 × (8)² − 3 × (2)
- = 384 − 6 = 378
9.If x = 3 and y = 5, find the value of −x2 − 5y
Answer: −34
- −1 × (3)² − 5 × (5)
- = −9 − 25 = −34
10.If x = 7 and y = −4, find the value of 8x2 + 6y
Answer: 368
- 8 × (7)² + 6 × (−4)
- = 392 − 24 = 368
11.If x = 5 and y = 3, find the value of 7x2 − 4y
Answer: 163
- 7 × (5)² − 4 × (3)
- = 175 − 12 = 163
12.If x = 9 and y = 2, find the value of 8x2 − 6y
Answer: 636
- 8 × (9)² − 6 × (2)
- = 648 − 12 = 636
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next:
- 8th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 1
- 8th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 1 (Set 2)
- 8th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 2
- 8th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 3