8th Grade Equation Word Problems Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade linear equations worksheet.
8th Grade Equation Word Problems Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
For each problem, choose a letter for the unknown, write an equation, solve it, and check your answer in the words of the problem.
1.The sum of 2 consecutive whole numbers is 13. Find the numbers.
Answer: 6, 7
- n + (n + 1) = 13
- 2n + 1 = 13
- n = 6
2.The sum of 2 consecutive whole numbers is 15. Find the numbers.
Answer: 7, 8
- n + (n + 1) = 15
- 2n + 1 = 15
- n = 7
3.The sum of 3 consecutive whole numbers is 156. Find the numbers.
Answer: 51, 52, 53
- n + (n + 1) + (n + 2) = 156
- 3n + 3 = 156
- n = 51
4.A rectangle is 4 cm longer than it is wide. Its perimeter is 88 cm. Find its width and length.
Answer: width 20 cm, length 24 cm
- 2(w + w + 4) = 88
- 4w + 8 = 88
- w = 20, so length = 24
5.The sum of 3 consecutive whole numbers is 81. Find the numbers.
Answer: 26, 27, 28
- n + (n + 1) + (n + 2) = 81
- 3n + 3 = 81
- n = 26
6.A rectangle is 9 cm longer than it is wide. Its perimeter is 82 cm. Find its width and length.
Answer: width 16 cm, length 25 cm
- 2(w + w + 9) = 82
- 4w + 18 = 82
- w = 16, so length = 25
7.A rectangle is 2 cm longer than it is wide. Its perimeter is 16 cm. Find its width and length.
Answer: width 3 cm, length 5 cm
- 2(w + w + 2) = 16
- 4w + 4 = 16
- w = 3, so length = 5
8.Archie thinks of a number, multiplies it by 5 and then adds 1. The answer is 66. Write an equation and find the number.
Answer: 13
- Let the number be n: 5n + 1 = 66
- 5n = 65
- n = 13
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.